Tiden flyver afsted, nye mål tegner sig i horisonten

Da jeg startede med at skrive på årets beretning, gik det op for mig, at jeg var i gang med at skrive min 10. beretning til BK Unions Generalforsamling. Hvor blev tiden af? I første omgang besluttede jeg mig for at se tilbage til der, hvor det hele startede for mig i Union:

”Halvandet år er gået, siden jeg tiltrådte som formand her i klubben. Det føles på en og samme gang, som et øjebliksbillede og et halvt liv. Et øjebliksbillede fordi tiden flyver af sted – Et halvt liv fordi Union om muligt er gået endnu mere i blodet på mig, end det var tilfældet sidste år, da jeg skulle skrive min første beretning. Mange ting er sket, og det er unægtelig lidt sjovere at skue tilbage på året der gik, end det var tilfældet sidste år. Lad det være sagt med det samme. Vi er på vej mod noget stort i klubben, og jeg er stolt af at stå i spidsen for denne proces.” (BK Union – Beretning 2006)

Ovenstående citat beskriver helt sikkert meget præcist, hvad jeg oplevede i januar 2006, men grundlæggende kunne jeg have skrevet de samme ord i dag: Union er fortsat en vigtig del af mit liv og Vi er på vej mod noget stort.

2013 har med al ønskelig tydelighed vist, at vi nu er klar til at tage næste kvantespring som fodboldklub – naturligvis uden at gå på kompromis med vores værdier samlet som ”Unionånden”. Jeg må med det samme erkende, at jeg ikke har evnet at fatte mig i korthed i år – dertil var der for mange gode historier i vores kære klub. God læselyst!

Som klub viste vi igen i 2013, at vi ønsker at gøre en forskel i lokalområdet

”Unionånden” er en underfundig størrelse, som jeg også i tidligere beretninger har beskæftiget mig med. Det er ikke nemt at sætte ord på, men det er nemt at vise resultaterne af det værdisæt, som vi står for. Lad mig indledningsvist underbygge med 3 gode eksempler fra 2013.

Første eksempel er vores årlige fodboldskole, som i år blev afholdt i samarbejde med Get2Sport. Deltagergebyret var nedsat, så alle kunne være med. En kæmpe succes, hvor jeg selv havde fornøjelsen af at assistere DBUs Formand Allan Hansen og daværende Socialminister Karen Hækkerup. Jeg var stolt på klubbens vegne, da de efterfølgende begge udtrykte stor beundring for arrangementet og klubbens gode arbejde i Nordvest. Suverænt!

Andet eksempel i samme boldgade var vores afholdelse af Juleaften for familier, som ikke selv havde midlerne/overskuddet. Meget hurtigt fik Ungdomsformand Toni stablet et prægtigt arrangement på benene med mange flotte donationer fra sponsorer, og mange medlemmer valgte at meldes sig som frivillige. Nuvel, tilslutningen kunne have været bedre, men det centrale for mig var den store lyst til at gøre noget godt forandre. Stærkt!

Det sidste eksempel på et resultat af Unionånden er Unions Venner. Jeg ved ikke, om de i foreningen har gjort sig den ulejlighed at tælle det samlede antal medlemsår, men mit gæt er, at det ligger et stykke over 1000 år(!). Igen i år lykkedes det dem at samle to dusin til deres årlige supportertur til Bornholm og hele 34 personer var mødt op til julefrokosten. De leverede igen i år også et godt stykke arbejde i vores telt på årets kræmmermarked. Resultatet af anstrengelserne kunne have været bedre, men det der står lysende klart for mig var intentionen om at have det sjovt og samtidig gøre noget godt for klubben. Tak for samarbejdet omkring Union i 2013.

Som sagt 3 gode eksempler, hvor dedikerede medlemmer sætter en dyd i at gøre noget godt for andre og naturligvis samtidig have det sjovt.

2013 var også året, hvor vi fik en ny hjemmeside. Formålet var at få en platform, som var nemmere at redigere og samtidig havde en integration til Facebook. Samtidig har vi i 2013 fået mere fokus på at vise vores sponsorer frem på hjemmesiden. Vores hjemmeside er så afgjort godkendt, men den kunne blive endnu bedre, hvis I medlemmer ville byde ind med en lille historie eller to.

Også i 2013 var skøjtebanen en del af vores hverdag. Igen vil jeg bruge et citat fra min beretning fra 2006:

”Skøjtebanen er både en fantastisk opfindelse på Genforeningspladsen og lidt af et mareridt. Jeg tror ikke, at der er nogen i klubben, der kan se sig fri for at nyde, at vores pragtfulde anlæg bliver brugt i vinterhalvåret. Der falder endda en skilling af til klubkassen. Men når det er sagt, så er det på ingen måde optimalt, ja nogle vil sige et mindre mareridt, at vi ikke i de første måneder af forårssæsonen har vores elskede bane 1 til rådighed. Hvad der skal ske med skøjtebanen er endnu uvist, men det ligger fast, at vi som bestyrelse følger sagen nøje.” (BK Union – Beretning 2006)

Situationen var på sin vis den samme i 2013 og så alligevel slet ikke. 2013 var året, hvor det lykkedes at få politikkerne på Rådhuset til at tage de første spæde skridt mod en permanent skøjtebane kombineret med en kunstgræsbane i midten. Et projekt til ca. 35 millioner kroner. Det kan lyde af mange penge, men løsningen er miljøvenlig, økonomisk forsvarlig (ift. nuværende midlertidige løsning) og samtidig både til glæde for skøjteløbere og fodboldspillere. En analyse af projektet blev vedtaget på Kommunens budget i 2013, men endnu er intet besluttet. Det tog en del år at få vores kunstgræsbane, og det er også muligt at skøjteprojektet ikke ligger lige for, men jeg tillader mig at være særdeles optimistisk på klubbens vegne. I den forbindelse skal i øvrigt lyde en stor tak til Simon Strange for et rigtig godt samarbejde omkring fremtidens Genfield Road.

I 2012 kunne vi endelig indvie vores udbygning af klubhuset. I 2013 tog vi hul på næste etape med projektet ”Verdens hyggeliste gårdhave”. Jeg har før kaldt Union for Danmarks hyggeligste klub og vores plan i bestyrelsen er at skabe nogle rammer, som sikrer et levende klubliv for både børn og deres forældre og spillerne i senior- og gammelmandsafdelingen. Vi kommer først i mål med projektet i 2014, men udvalget med John Emil i spidsen har bestemt taget et flot skridt i 2013.

2013 var også året, hvor Paul Lennholm fortjent modtog DBU Københavns sølvemblem for hans mangeårige og beundringsværdige arbejde for klubben. Paul startede med klubarbejdet tilbage i 1964 og har således været en markant skikkelse i klubben i snart 50 år. Tillykke Paul!

Godkendt 2013 af 1. senior – spændende perspektiver for 2014

  1. holdet afsluttede 2012/13-sæsonen med en hæderlig 6. plads ovenpå fantomsæsonen året forinden, hvor et enkelt mål gjorde, at vi ikke fik en oprykningskamp. Af de seks øverste hold i rækken, havde vi det klart dårligste forsvar og lukkede næsten 2 mål ind i snit. Vi formåede aldrig at ramme den sejrstime, der skal til i Københavnsserien for at spille med om den eftertragtede oprykning, og luften gik af ballonen frem mod sommerferien.

Hvad holdet ikke formåede i første halvdel af året lykkedes så sandelig i efterårssæsonen, hvor vi i skrivende stund overvintrer på en historisk delt førsteplads. 13 kampe spillet og kun 13 mål lukket ind og sammenlagt 5 clean sheets. Meget stærk fremgang, som giver lovning om noget stort i forårssæsonen – ikke mindst, hvis vi også kan få lidt mere gang i målscoringerne. I øvrigt skal nævnes den flotte opbakning på hjemmebanen. I den forbindelse kan jeg kun opfordre alle til at støtte op om holdet – også i de første seks kampe, som alle spilles på udebane.

Hvis jeg yderst kort, skal reflektere over, hvorfor vi over de seneste år har formået at etablere os som et tophold i den bedre halvdel af rækken, så er et af de vigtigste elementer: Kontinuitet. I Morten Vinther har vi et kæmpe trænertalent, som sammen med de øvrige folk omkring 1. holdet har formået at holde fast i stammen og krydre det med stærke nye kræfter over de sidste par år. Måske vi for første gang i klubbens historie er at finde i Danmarksserien, når næste beretning skal skrives – man har jo lov at håbe.

  1. holdet formåede igen i 2013 at klare skærene i serie 2, men desværre var overskriften endnu en gang manglende opbakning til holdet både til kamp og træning. Det er ikke en nem udfordring at løfte niveauet, men i 2014 har vi fået ansat en rutineret herre, Erik Nielsen, som forhåbentlig kan få holdet i den rigtige retning.

Nu sidder der sikkert nogle Old Boys-spillere og tænker, hvorfor nævner han ikke vores flotte resultater fra 2013, hvor Oldboys gik gennem rækken med 17 sejre af 19 mulige og kun et enkelt nederlag? Hermed gjort – og sindssygt godt gået af drengene!

Nu sidder der så sikkert også en flok veteranspillere og tænker, hvorfor nævner han ikke vores flotte resultater fra 2013, hvor veteranerne gik gennem række 2 med en målscore, der hed 135-18 i kun 25 kampe? Hermed gjort. Holdet tabte kun point i tre kampe, og nr. 2 havde scoret 60 mål mindre og havde 12 point op da sæsonen sluttede! Dertil kommer en målscorer på 36-1 i de sidste fire kampe og en 19-1 sejr over Fremad Valby. Helt igennem fantastisk præstation d’Herrer!

Der sidder givet vis også en række Masters spillere og tænker, bare han ikke nævner os. Hermed ”næsten” undladt. Jeg håber, at I som altid har haft det sjovt på trods af de svigtende resultater.

Endeligt skal det fremhæves, at vi i år har haft historisk lave restancer på kontingenter i senior- og gammelmandsafdelingen. Ikke alle betaler til tiden og ikke alle er på PBS, men vi er godt på vej. Sørg for at hjælpe til i 2014.

Som det sidste fra senior- og gammelmandsafdelingen må jeg endnu en gang konstatere, at det heller ikke blev i 2013, at vi skulle på landkortet som årets pokalsensation. Førsteholdet tabte smerteligt hele 5-1 til lokalrivalerne fra Fix (!!!), og heller ikke Oldboys og Veteranerne gjorde noget væsen af sig. Det til trods for, at jeg sidste år lovede guld og grønne skove for avancement til 1. runde af DBUs turnering. Bliver det mon i 2014?

UA – endnu en gang en manifestation på fodboldlandkortet

I Union bliver vi aldrig Danmarksmestre i en særlig ungdomsårgang. De tider er forbi, hvor de små klubber med en gylden årgang kan overraske. Til gengæld, så viste 2013, at vi er rigtig dygtige til at bygge en ungdomsafdeling på solide værdier, der sikrer, at flest mulige børn og unge får gode oplevelser med fodbolden. Vores ungdomsformand har selv en beretning om afdelingen, så jeg vil kun kort opridse nogle af de ting, som gjorde et indtryk på mig.

Jeg har allerede nævnt vores fodboldskole i indledningen, men derudover, så glæder det mig, at vi endelig i 2013 fik hul igennem til Københavns Kommunes Udviklingspulje. Vi har forsøgt gennem flere år, og i 2013 lykkedes det at penge til en fokuseret indsat på de ældre årgange – derfor er det også glædeligt, at vi allerede nu både har et U15 og et U17-hold. Projektet fortsætter ind i 2014 og kobles igen i år til vores Get2Sport-aktiviteter. Det er også på sin plads og nævne det kæmpe store arbejde under skole lockout’en, hvor vi som en af de allerførste klubber i Danmark hurtigt fik stablet et setup på benene, som gjorde os i stand til at passe ca. 30 børn hver dag i de mange uger, konflikten varede. Jeg var selv nede og passe unger en enkelt dag, men det var helt fantastisk, hvordan vi igen som klub kunne løfte en stor opgave – hvilket også var højt værdsat af forældrene. Der skal lyde en kæmpe stor tak til de mange frivillige ledere og forældre, som leverer en kæmpe indsats for at for hjulene til at køre rundt.

Selvom det primære i Ungdomsafdelingen ikke er resultater, så er jeg alligevel meget stolt af vores U14-hold, som vandt drenge 1 og jeg ved også, at nogle af de lidt yngre årgange giver lovninger på flere store meritter i årene fremover.

Afrunding – hvad nu?

Ingen beretning uden et kig ind i krystalkuglen for 2014. Ovenstående beretning er et tydeligt bevis på, at vi som klub er klar til at tage næste kvantespring over de næste 3-5 år: Vi har stabiliseret os sportsligt, vi har de rigtige personer ombord på ift. det sportslige, i Ungdomsafdelingen og i bestyrelsen. Kort sagt, talent forpligter og vi er derfor ”nødt” til på alle fronter at lægge an til næste ryk fremad.

Bestyrelsen var i januar 2014 på inspirationstur til Marienlyst Boldklub på Fyn. For få år tilbage lå de i serie 1, i dag ligger de i 1. division. En spændende historie, hvor de også som noget af det væsentlige fremhævede, at værdierne er de samme i dag, som den gang. Vi rammer næppe 1. division inden for de næste par år, men turen gav os i bestyrelsen et skud værdifulde input, som vi efterfølgende har oversat til en række ledestjerne, som der skal rykkes på frem mod 2017 i Boldklubben. Helt konkret har vi formuleret følgende 5 fokusområder:

  1. Styrket økonomi og politiske indflydelse – potentialet er stort
  2. Involvering af flere frivillige i udvikling af klubben – talentmassen er massiv.
  3. Styrket klubliv, herunder gårdprojektet – vi er godt på vej
  4. Kompetente senior- og ungdomsudvalg, som arbejder tæt sammen – vi skal udnytte synergien
  5. Projekt ”Borupgaard” – måske en fremtidig idrætsfritidsklub?

Som sagt nye mål i horisonten, som vi i den kommende tid vil arbejde på at oversætte til initiativer. Vi tror i bestyrelsen på, at en styrkelse af rammerne i sig selv vil medvirke til, at der bliver skabt bedre resultater på banen. Se bare på de sidste 10 år.

Tak fordi du læste med!

/Bo Sten Hansen, Formand