Godt begyndt er halvt fuldendt!

Beretning 2011

Af formand Bo Sten Hansen

2011 blev året, hvor vi i BK Union tog nogle solide skridt i bestræbelserne på at rykke klubben endnu et niveau op ? både sportsligt og ikke mindst facilitetsmæssigt i form af udbygningen af vores kære klubhus. Vi er der ikke helt endnu, men der er mange indikationer på, at Union er på vej til nye højder.

Grotesk sagsforløb

Allerede den 25. september 2009 sendte vi ansøgningen om udbygning af klubhus til Københavns Kommune og i november samme år fik vi tildelt midlerne til at udvide. I samme ombæring blev det besluttet, at vores nuværende klubhus også skulle en tur igennem renoveringsmaskinen ? et samlet budget på næsten 4 millioner kroner. Det er ikke en overdrivelse at sige, at der i bestyrelsen herskede en euforisk stemning tilbage i 2009. Så langt, så godt. I beretningen fra foråret 2010 skrev jeg følgende:

?I skrivende stund er byggetilladelsen i gang med at blive indhentet, og herefter kan byggeriet gå i gang over foråret. I bedste fald bliver vi færdige før sommerferien, men der er mange faktorer, der spiller ind.?

Da jeg for to år siden skrev, at der var mange faktorer, der spiller ind, havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig det maridtsagtige forløb, som heldigvis nu er slut. Jeg har ikke grund til at tro andet end, at intentionerne i Kommunen og hos Fredningsnævnet er gode, men systemets fornemmelse for virkelighedens realiteter og brugernes behov har været fuldstændig fraværende.

2 ½ års umenneskelige hård kamp er slut, og det er nu tid til at se fremad. Det nye klubhus er den opgradering, som vi har ventet på i mange år. Fremover bliver det endelig muligt at tilbyde alle klubbens medlemmer ordnede omklædningsfaciliteter. Det har været en hård tid, men vi har klaret os igennem som klub via tålmodighed, flid, ihærdighed og fantastisk interne ekspertressourcer ? mange havde givet op på halvvejen. I den forbindelse skal der lyde en stor tak til alle jer, som gennem forløbet utrætteligt har kæmpet for den gode sag.

Tæring efter næring

En vigtig opgave for bestyrelsen er at udvise økonomisk ansvarlighed. Denne opgave har fyldt mere end hidtil ved indgangen til 2012. For første gang måtte vi i december måned sande, at vejret ikke var til skøjtebane i denne vinter. Vi var ellers klar med det sædvanlige stærke hold af medarbejdere, men selv BK Union kan ikke bestemme over vejret. Det er ikke nogen hemmelighed, at skøjtebanen har spillet en væsentlig rolle for vores indtjening, og derfor har vi også været nødt til at igangsætte en række initiativer for 2012 med det formål at skære til i budgettet. Det er bestyrelsens klare ambition, at I som medlemmer ikke vil mærke nævneværdige forandringer, og således stadig vil opleve et højt kvalitetsniveau i klubben.

Hvad har vi så gjort og hvad har vi undladt at gøre? Lad mig starte med det sidste. Kontingentet bliver ikke hævet i 2012. Vi hævede det en smule i 2011 og vil derfor ikke foretage os yderligere her i 2012. I den forbindelse er det nødvendigt at nævne, at vi stadig har udfordringer med manglende betaling af kontingent. Da vi gjorde bøgerne op i slutningen af 2011 var beløbet på ca. 50.000 kroner ? et stort beløb for en forening som vores. Vi har indført en PBS-løsning, som ser lovende ud, men jeg kan kun endnu en gang henstille til, at I som medlemmer sørge for at betale til tiden og i øvrigt skriftligt melder jer ud, hvis I ikke længere ønsker at være medlem. Det er alt andet lige sjovere at bruge tiden på udvikling af klubben end på indkrævning af kontingent.

Ovenstående skal ikke tages som et surt opstød, men som et råb om hjælp. Det er helt logisk, at det ikke fylder meget hos den enkelte, men når vi har 600 medlemmer, løber det op i administrative opgaver.

Hvad gør vi så, for at få økonomien til at hænge sammen? Et af de mere kuriøse indslag, er et fantastisk solidt benarbejde af vores ungdomsformand Toni. Ved hjælp af vedvarende opfølgning hos en af hans VVS-kunder lykkedes det at få Rein Van Hauen-bageren til at sponsorere ikke mindre end 300 Selectbolde ? et sponsorat, som sparer os for mange direkte udgifter til materialer. Apropos Select, så har vi også indgået en ny og betydeligt bedre tøjaftale med Select for de næste år. Endeligt, så har vi været 2012-budgettet grundigt igennem og nedjusteret hist og her i alle afdelinger for at det til at gå op. Som tidligere skrevet, er det vores ambition, at det ikke må gå ud over kvaliteten, og det agter vi at holde.

Ungdomsafdelingen med 120 kilometer i timen

Ungdomsafdelingen fortsatte den flotte udvikling i 2012, og jeg skal ærligt indrømme, at jeg gang på gang overraskes positivt over det engagement, der udvises i afdelingen ? både blandt ledere og forældre. Generelt tales der i disse år om en krise for det ?officielle? Foreningsdanmark, hvor de unge dropper ud i hobetal, og deres forældre betragter foreningerne som aflastning, hvor man afleverer sit barn og henter det igen et par timer senere. Sådan er det ikke i Union og lad mig i den forbindelse give et par eksempler, som med al ønskelig tydelighed viser, hvor fantastisk en ungdomsafdeling, vi har.

 

Første eksempel handler om kvalitet, nærmere betegnet kvalitet i træningen. For nogle år siden valgte vi i BK Union at have et stort fokus på at uddanne vores trænere således, at de var bedst muligt klædt på til opgaven. Ikke blot har det resulteret i, at vi har ventelister i flere årgange som følge af en stor efterspørgsel i området, det har også været en direkte årsag til, at selveste Brøndby IF henvendte sig i foråret 2011 for at lave en samarbejdsaftale. Aftalen er et kvalitetsstempel af det arbejde, som laves i ungdomsafdelingen og er en kæmpe anerkendelse til de trænere og ledere, som har skabt rammerne gennem de seneste år. Selve aftalen giver os mulighed for sparring med Danmarks bedste ungdomsafdeling, og vi har mulighed for at sende vores allerstørste talenter til træning i klubben. Vi har allerede 4 tidligere Unionspillere, som er fremtrædende spillere i Brøndbys ungdomsafdeling og U-19 ? spilleren Frederik Holst kunne godt være en spiller, man så på Brøndbys førstehold i 2012.

Det andet eksempel, som jeg har valgt at medtage, vidner om den kolossale opbakning, der er blandt forældrene i BK Union. Da Toni forrige vinter fortalte bestyrelsen, at han ville lave en tur til Costa Brava Cup i bus (=28 timers bustur) med en relativ stor egenbetaling, skal jeg blankt erkende, at jeg var endog særdeles skeptisk. Jeg havde ganske enkelt ikke fantasi til at forestille mig, at forældre og ledere ville bruge deres efterårsferie på en så lang bustur. Hvor tog jeg dog (heldigvis) så grueligt fejl. Hele 80 personer begav sig af sted til Spanien, hvilket må betegnes som en overvældende succes. Highlights fra turen: Dejligt solskin, internationale fodboldkampe for holdene, Suveræn sejr til U13-drenge, 3. Plads til pigerne samt ikke mindst en Champions League kamp med selveste FC Barcelona på Camp Nou.

Ovenstående eksempler fortæller en historie om, at man godt kan engagere folk, hvis man har nogle dygtige trænere og ledere, som virkelig vil projektet. Jeg vil dog også vurdere, at vi efterhånden, men den størrelse, som Ungdomsafdelingen har fået, er tæt på at nå vores maksimale ydeevne med udelukkende frivillige kræfter. Af samme årsag har vi derfor i skrivende stund ansøgt Københavns Kommune om midler til at ansætte Toni i en deltidsstilling, således, at vi også på ungdomsfronten kan løfte Union endnu mere. Lykkedes det ikke at få tilført ekstra midler, så bliver fokus at fortsætte det gode arbejde uden at hæve kapaciteten. Vi får en afklaring her i marts 2012.

Historien gentager sig selv

Lad mig starte gennemgangen af vores seniorafdeling med en lille solstrålehistorie. I efteråret 2010 kæmpede vores 2. senior for ikke at rykke ud af serie 2. Operationen lykkedes heldigvis og i sommeren 2011 kunne holdet se tilbage på en forrygende forårssæson med oprykning til serie 1 uden et eneste nederlag. Opskriften på succes lød på et formidabelt godt kollektiv, hvor alle arbejdede for holdet og en dybt engageret træner ? Thomas Paag – som formåede at få det optimale ud af holdet gennem en hel sæson. Herfra skal lyde store roser til både hold og træner. Vi måtte desværre sige farvel til Paag i sommerpausen og efter en lidt svingende efterårssæson, hvor der dog blev sluttet hæderligt af, måtte holdet igen en tur i serie 2. Lad os håbe, at de igen kan ramme et gyldent forår i 2012.

1. senior sluttede 2010/11-sæsonen på en hæderfuld 8. plads. Luften gik lidt af ballonen, da oprykningen glippede, men historisk set fantastisk, at vi formåede at blive i rækken i to sæsoner i træk. Sæsonen var også slutningen på en æra i BK Union, da det suveræne trænerpar Christian Birkmose og Jesper Sørensen takkede af. De to har mere end nogle andre æren for, at vi i Union bogstavlig talt er rykket et niveau op fra toppen af serie 1 til toppen af KS. Tak!

Da Birkmose og Sørensen allerede tidligt i foråret meddelte deres afgang, havde vi i klubben mulighed for at lave en grundig ansættelsesproces, og det var med en vis stolthed, at det lykkedes at lave en aftale med Morten Vinther og hans assistent Kasper. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi i Union til tider kan være et galehus (kærligt ment), og derfor er det essentielt, at man som træner både har de sportslige evner, men også lysten til at involvere sig socialt. Morten og Kasper er et perfekt match ud fra de kriterier, og jeg er stolt af, at vi har formået at få dem herned og tilmed har fået dem til at forlænge endnu en sæson. Velkommen!

Rent sportsligt har resultaterne været ekstremt gode i efteråret, og vi ligger kun 2 point fra førstepladens. Det betyder, at selv kan afgøre, om vi vil gøre dette til den bedste sæson i klubbens 112-årige historie med en oprykning til Danmarksserien. Vel mødt på Genfield Road i foråret!

Når man ser på truppen, som har været med til at lave denne gode halvsæson fristes man til at bruge de bevingede ord: Historien gentager sig selv. Forklaring følger: For cirka 10 år siden drog en række unge gutter fra Vanløse til Genfield Road for at spille fodbold ? mange af dem er her stadig og har været med til at præge udviklingen i klubben siden dag 1. Gennem det seneste år er det sket igen ? sandelig om ikke en ny gruppe af Vanløsespillere har fundet vej til vores klub og endnu en gang har det vist sig at være nogle dejlige mennesker, som også ønsker at bidrage til fællesskabet. Der er altid en risiko ved at få en relativ stor tilgang fra den samme klub, men i dette tilfælde har det medført en fantastisk trupsammensætning af unge talenter og rutinerede kræfter ? det kan kun blive en god forårssæson.

Lad mig afslutningsvis komme med en lille personlig drøm, som jeg har hvert år, men som jeg godt kunne se lykkedes i år: Pokalturneringen. Vi har spillerne til at komme langt og sætte Union på landkortet ? måske som det bedste seriehold i Danmark? Jeg har efterhånden været formand i 8 år og har aldrig oplevet succes i denne turnering – bliver det mon i år?

Hvor peger pilen hen?

Som jeg bekendtgjorde i overskriften til denne beretning, er godt begyndt halvt fuldendt. Ovenstående beretning har med al ønskelig tydelighed vist, at vi er begyndt godt i 2011: Faciliteterne er ved at være på plads, vi nyder stadig stor gavn af John og Helle, fundamentet for en oprykning til Danmarksserien er ikke længere utopi og vores ungdomsafdeling er også med helt fremme i bussen. Dertil kommer, at bestyrelsen både sidste år men også efter denne generalforsamling bliver beriget med nogle unge kræfter, som supplement til den dynamiske og hårdtarbejdende gruppe, som allerede gør et fantastisk stykke arbejde. Sagt med andre ord ? fundamentet er på plads til at rykke BK Union et niveau op ? nu er det op til hele klubben at gøre det i 2012.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*